×

Na prvem festivalu napekli in pojedli več kot 100 kilogramov pajtičk

Pretekli konec tedna je v Cerknem ob prazniku sv. Ane dišalo po pajtičkah. Cerkljanske pajtičke, slane in z nadevom s čebulo in z orehi, so ena od sedmih reprezentativnih jedi idrijsko-cerkljanske gastronomske regije in druga kulinarična posebnost, ki se za idrijskimi žlikrofi od preteklega konca tedna dalje ponaša s svojo prireditvijo. 

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija je s partnerji Občino Cerkno, LTO Laufar Cerkno in Hotelom Cerkno pretekli konec tedna odela Cerkno z okolico v eno od kulinaričnih posebnosti tega območja – cerkljanske pajtičke so ves konec tedna ponujali gostinski ponudniki in pekle cerkljanske gospodinje, dišale so na tržnici lokalnih produktov, obiskovalci pa so si jih lahko ogledali tudi na prvi razstavi pajtičk na terasi Hotela Cerkno. 

Tradicionalno lokalno posebnost so pripravljavci pajtičk nadgradili s sezonskimi sestavinami in inovativnimi okusi, obiskovalci so lahko okušali slane – s čebulo in z orehi, z maslom in s pehtranom ali z luštrekom, z zaseko ali ocvirki in drobnjakom, pizza pajtičke ali pa sladke z medom in suhim sadjem, s skuto in gozdnimi sadeži, s suhimi slivami, s skuto in sirupom iz smrekovih vršičkov, z jabolčnim nadevom.  

Glede na zbrane podatke se je v Cerknem z okolico napeklo več kot 100 kilogramov pajtičk, od tega največ tistih s tradicionalnim nadevom.  

Pajtičke so za prvo razstavo spekle cerkljanske gospodinje z različnih koncev občine. Iskrena zahvala za trud in sodelovanje gre Heleni Mavri iz Jesenice, Janji Zajc iz Lazca, Ivani Jeram iz Podpleč, Anici Podobnik iz Otaleža, Valeriji Pavšič s Travnika, Valeriji in Ivani Kavčič iz Cerknega ter Andreji Čemažar, Zdenki Podobnik, Mariji Bevk, Štefki Kejžar in Zofiji Gatej iz Novakov. Po pajtičkah je zadišalo še v marsikaterem cerkljanskem domu. Izjemno nas torej  veseli, da smo z dogodkom spodbudili pripravo prigrizkov doma.

Pestro kulinarično ponudbo je dopolnil spremljevalni program: na osrednjem sobotnem prizorišču pred Hotelom Cerkno so poleg tržnice obiskovalci v sklopu predstavitve projekta E-nostavno na kolo lahko preizkusili vožnjo z električnimi kolesi in s tandem električnim kolesom za slepe in slabovidne ter si ogledali razstavo razvoja koles na Slovenskem. Z vidika povezovanja ponudbe na Cerkljanskem so bili obiskovalcem podani namigi za obisk Cerkljanske z možnostjo ogleda Bevkove domačije v Zakojci in v nedeljo z javnim vodstvom v Partizanski bolnici Franja. Nedeljsko dogajanje se je z ogledom Arheološkega parka Divje babe razširilo tudi v Šebrelje. 

Kot je povedala vodja projekta Dobimo se na tržnici 3, v sklopu katerega je bil prvi festival cerkljanskih potičk izveden, Polona Kavčič z Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, so s soorganizatorji dosegli namen: »Prvi festival je potekal v prilagojeni razpršeni obliki, pajtičke različnih okusov so ponujali skorajda vsi lokalni ponudniki na Cerkljanskem. Na voljo so bile kot sladica, prigrizek dnevnim menijem, pozdrav iz kuhinje, kar je odlična prezentacija pajtičk širši javnosti, saj je Cerkljanska v teh dneh polna domačih gostov. Ocenjujem, da je bila to izjemno dobro izkoriščena priložnost, ki ponuja izzive in razvojne spodbude v prihodnje.«  

Po besedah direktorja LTO Laufar Cerkno Gregorja Novakovića želijo festival v prihodnje dvigniti na še višjo raven in pritegniti več obiskovalcev tudi iz drugih delov Slovenije, saj je kulinarično festivalsko dogajanje bogata dopolnitev celovite turistične ponudbe Cerkljanske.   

Vabljeni na drugi Pajtička fest prihodnje leto.

Projekt Dobimo se na tržnici 3 je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega regionalnega sklada za regionalni razvoj. torek, 28. julij 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe