Na vsebino
×

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija zaslužna za ohranitev edinstvenega mestnega čebelnjaka

V okviru projekta Enjoytour je ICRA pridobila sredstva za obnovo edinstvenega mestnega čebelnjaka v Idriji. 

Vabljeni na ogled premierne razstave arhitekturnih modelov Slovenski čebelnjak skozi čas v prostorih Cityparka v Ljubljani, ki bo na ogled od 4. do 16. aprila. 

Med razstavljalci je tudi arhitekt Damijan Popelar, ki je izdelal tudi maketo idrjskega čebelnjaka.

Kolekcija 18. arhitekturnih modelov čebelnjakov v merilu 1:25 nudi kronološki prikaz od prvega upodobljenega čebelnjaka iz Slave vojvodine Kranjske do Plečnikovega čebelnjaka, ki je tudi temelj današnjemu urbanemu čebelarjenju. Čebelnjaki poskušajo zajeti vse slovenske pokrajine: od Krasa do Prekmurja ter Gorenjske in Dolenjske na drugi strani, kar se odraža v konstrukciji in različnosti gradiva, ki so ga uporabili za gradnjo in kritino.

V svetu so namreč čebelnjaki bolj stojišča kot objekti, za slovenski čebelnjak pa je značilna stavba z odprtim pročeljem panjev. Od prvega čebelnjaka, ki ga je leta 1689 narisal J. V. Valvasor pa do danes, se je čebelnjak razvil in postal del slovenske kulturne krajine in bogate dediščine ljudskega stavbarstva ter edinstvene ljudske umetnosti - poslikave panjskih končnic.

"Večine čebelnjakov ni več, saj sem jih rekonstruiral na osnovi arhivskih terenskih fotografij Slovenskega etnografskega muzeja iz srede 20. st., nekateri še obstoječi pa so evidentirani v Registru starih čebelnjakov, ki ga od leta 2014 vodi Čebelarska zveza Slovenije."

Avtor razstave: Damjan Popelar

VABILO

torek, 05. april 2022
Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija zaslužna za ohranitev edinstvenega mestnega čebelnjaka

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe