Na vsebino
×

ZA razvoj rokodelstva – strokovno podprt spletni dogodek

V petek, 5. novembra, se je na spletu odvilo srečanje ZA razvoj rokodelstva v organizaciji Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije, na katerem so se rokodelci Idrijskega in Cerkljanskega seznanili s primeri praks združevanja rokodelcev in poslovanja v različnih rokodelskih centrih po Sloveniji. 

V razvojni agenciji ICRA d.o.o. Idrija si prizadevamo oživiti različna rokodelska znanja in jih dvigniti na višjo strokovno raven, tudi z združevanjem v različna društva (sekcije). V ta namen so rokodelcem Idrijskega in Cerkljanskega ter strokovnjakom z različnih področij ter drugim udeleženim primere različnih praks združevanja rokodelcev predstavile: Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, Kati Sekirnik, vodja Centra domače in umetnostne obrti Škofja Loka, Mija Bokal iz Mreže rokodelcev Srca Slovenije, Polona Grm Rigler iz Rokodelskega centra Ribnica ter Ljubica Zgonec Zorko iz Centra domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica, ki je tudi vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. 

V uvodnem nagovoru je Polona Kavčič iz ICRA, ki je zasnovala dogodek v okviru projekta Dobimo se na tržnici 4, sofinanciranem s strani Republike Slovenije in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, izpostavila, da je namen, da se lokalni deležniki in rokodelci  seznanijo z oblikami organiziranosti, načinom povezovanja, oblikovanjem ponudbe, viri financiranja … različnih rokodelskih centrov širom Slovenije, ki vsak na svojem območju razvijajo za neko lokalno okolje značilne vrste rokodelstva.  

Maja Svetlik je predstavila 145-letno tradicijo Čipkarske šole Idrija. Gre za celostno zasnovan rokodelski center, ki skrbi za ohranjanje, razvoj in promocijo veščine klekljanja idrijske čipke. V prihodnje si želijo ustreznejši prostor za prodajo ter razstavno galerijo, ohranili bodo sodelovanje z izbranimi rokodelci na različnih področjih kombiniranja idrijske čipke z drugimi materiali. 

Mija Bokal je izpostavila široko območje in raznolikost rokodelstva znotraj Razvojnega centra Srce Slovenije, ki deluje na območju kar 16 občin v 4 statističnih regijah, kar predstavlja velik izziv. 

Polona Grm Rigler je sodelujoče seznanila z načinom delovanja Rokodelskega centra Ribnica, kjer so vzpostavili posebno blagovno znamko Ribrand, v katero so zajeta predvsem suhorobarska dela tamkajšnjih rokodelcev.  

Kati Sekirnik je zgodbo škofjeloških rokodelcev naslonila na bogato cehovsko tradicijo območja, ki z dvema dolinama in srednjeveškim mestom ponuja pestrost tako po naboru rokodelskih veščin kot v prenašanju znanj in sodelovanju v številnih mednarodnih projektih, kar vse koordinira njihov center v središču Škofje Loke.  

Ljubica Zgonec Zorko iz Centra domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica je predstavila center, obenem pa tudi Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, katerega vodja je in ki združuje 9 rokodelskih centrov. Rokodelstvo je izpostavila kot nesnovno kulturno dediščino v luči družbene dimenzije.   

V drugem delu srečanja so prisotni predstavili še več rokodelskih praks. Alenka Rupnik je spregovorila dejavnostih in predelavi ovčje volne v rokodelski sekciji znotraj Društva rejcev drobnice Idrija - Cerkno, tradicijo izdelovanja lesenih naličij in šivanja oblačil cerkljanskih laufarjev pa je predstavil Miha Bavcon. Urška Bajec Rupnik z Zavoda za turizem Idrija je predstavila vzpostavitev kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano, ki združuje že 41 ponudnikov s 46 izdelki s certifikatom, od teh jih je 18 rokodelskih. 

Prisotni so v sklepnem delu ugotovili, da bi bila potrebna profesionalizacija področja, saj zdaj nekateri rokodelski centri bolj životarijo kot živijo. Izpostavili so izzive, s katerimi se soočajo: od kadrovskih, prostorskih do finančnih. Rokodelce bi bilo treba povezati na regionalni oziroma širše nacionalni ravni ter poskrbeti za strateški razvoj in trajnost vsebin. V ta namen je že v pripravi poseben zakon, ki naj bi opredeljeval ohranjanje, prenos in razvoj veščin s področja rokodelstva ter tudi ekonomski vidik opravljanja dejavnosti.  

Seznanitev z oblikami delovanja rokodelskih centrov in nudenjem podpore rokodelcem je bila dobrodošla informacija in izhodišče za nadaljnje usmeritve in diskusije o razvoju rokodelstva na Idrijskem in Cerkljanskem. 

O načinih delovanja in izkušnjah posameznih rokodelskih centrov pa boste lahko v prihodnje prisluhnili tudi v okviru predstavitvenih oddaj preko lokalnega radia Primorski val. 

Dogodek Za razvoj rokodelstva je potekal v okviru projekta Dobimo se na tržnici 4, ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so LAS s CILjem, Občina Idrija, Občina Cerkno, Občina Logatec in ICRA d.o.o. Idrija. 

  


sreda, 10. november 2021
ZA razvoj rokodelstva – strokovno podprt spletni dogodek

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe