Na vsebino
×

Poletni medeni dan

Sreda, 25. avgust, Idrija. 

Tržnica lokalnih produktov: 14.00 – 17.00 

Siri in mlečni izdelki, sezonska zelenjava, predstavitev in prodaja kulinaričnih spominkov – produkti iz lokalnega medu. 

Pokrita tržnica Idrija, ulica sv. Barbare 8, Idrija. 


Voden ogled meščanskega čebelnjaka: 16.00 – 17.30

Meščanski čebelnjak je bil zgrajen leta 1925, naročil ga je domačin Franc Lapajne, velik trgovec s čipkami. Za realizacijo čebelnjaka je poskrbel mizarski mojster Jože Kenda, narejen pa je bil po vzoru oziroma po sliki iz nemške strokovne čebelarske knjige, izdane leta 1910.

Posebnost tega čebelnjaka, ki ga ločuje od tradicionalne forme slovenskega čebelnjaka je razširjeni osrednji del, izdelan iz mrežastih oken tankih profilov. Čebelnjak namreč ni bil namenjen le ukvarjanju s čebelami, ampak so ga lastniki, člani idrijske družine Lapajne, uporabljali tudi za občasno sestankovanje in druženje s prijatelji ter prostočasno uživanje.

*Obvezne prehodne prijave se sprejemajo na branka.m-peternel@visit-idrija.si ali T: 05 93 44 078.


Predavanje ZA razvoj apiterapije: 18.00 

Izvajalec: Janja Likar 

Apiterapija je veda, s pomočjo katere preprečujemo, zdravimo ali rehabilitiramo človeka pa tudi živali, ki imajo eno ali več bolezni oz. bolezenskih stanj s pomočjo čebeljih pridelkov, ki so: med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup, apilarnil in čebele.Danes ima apiterapija širši pomen, zato govorimo o apimedicini, ki je del integrativne medicine, je holistična medicina, ki presega pomen alternativne medicine in je lahko dopolnitve medicini predvsem v preventivi in rehabilitaciji. (Povzeto po: https://czdm.si/apiterapija/) 

Predavanje bo izvedla Janja Likar, ki je že od malih nog tesno povezana z naravo. Oče jo je že zgodaj popeljal v svet zeliščarstva, lansko leto pa je po njegovi smrti v oskrbo brez predhodnega znanja sprejela nekaj čebeljih družin. Ker je osnovno znanje čebelarstva želela nadgraditi, je letos dokončala 120 urni tečaj iz apiterapije, katera nudi podporo imunskemu sistemu in zdravi človeka, kot tudi živali s čebelami in čebeljimi pridelki.

Janja ob vznožju Porezna, v vasi Laznica oddaja tudi apartmaje, zato se ji je porodila ideja, da bi tako svojim, kot tudi zunanjim gostom ponudila edinstveno doživetje, zato je svojo ponudbo nadgradila z apiturizmom, vdihavanjem aerosola iz čebeljega panja, gostje v čebelnjaku lahko prespijo in uživajo v zvokih čebeljega brenčanja. 

*Obvezne predhodne prijave se sprejemajo na  trznica@icra.si ali na T: 05 37 43 912. Število mest je omejeno. 

Voden ogled meščanskega čebelnjaka in predavanje sta za udeležence brezplačna. 

Uporaba obraznih zaščitnih mask je obvezna. 

Tematski dogodek Poletni medeni dan je aktivnost v okviru projekta Dobimo se na tržnici 4, ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

LETAK


torek, 24. avgust 2021
Poletni medeni dan
Poletni medeni dan - cebelnjak-mala-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe