×

V Cerknem izvedena prva delavnica na temo razvoja in trženja izdelkov iz slovenske volne v okviru projekta WOOL

V okviru projekta WOOL, Wool as Outstanding Opportunity for Leverage je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v petek, 23. julija 2021 v sodelovanju z ICRA d.o.o. Idrija izvedel prvo delavnico v nizu načrtovanih delavnic. Delavnica za razvoj in trženje izdelkov iz slovenske ovčje volne je potekala v Hotelu Cerkno. Bila je zelo dobro obiskana, udeleženke so prišle iz različnih koncev Slovenije, tudi iz Idrijskega in Cerkljanskega. 

Projekt WOOL sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Je transnacionalni projekt, ki se izvaja v okviru Jadransko-jonskega programa sodelovanja.

Delavnico je vodila dr. Jana Vilman, specialistka za design management turističnih destinacij in razvoj skupnosti preko certifikacijske sheme Izvorno slovensko. 

Udeleženke so se s svojimi rokodelskimi izdelki predstavile skozi zgodbe, ki so spremljale nastajanje njihovega izdelka, ki so ga (jih) prinesle s seboj. Skozi komentarje in predavanja so pridobile kar nekaj strokovnih napotkov za izboljšanje izgleda, embalaže in ponudbe izdelkov. Med delavnico so se iskali načini kako v tradicionalne volnene izdelke vključevati sodobnost samega izdelka in embalaže. Pomembno je, da spodbujamo lokalne proizvajalce, da se vidi sodobnost v njihovih izdelkih. Volna in volneni izdelki imajo v Sloveniji dolgo tradicijo in dediščina volnenih izdelkov je kar globoko zakoreninjena v našem prostoru. Dediščina pa se stalno spreminja in tudi na novo ustvarja z novimi vzorci in kombinacijami z drugimi naravnimi surovinami (npr. les,…). Za uvod v dogodek Larfa art Cerkno 2021 – 2. Festival lesa in rokodelstva so spregovorile tudi o temi volna in interier. 

Glavne teme delavnice so bile:

Uvodni del: 

  • Ovčja volna in njene značilnosti kot material in vir za ustvarjanje izdelkov. 
  • Dediščinske in sodobne oblike izdelkov iz ovčje volne v Sloveniji.
  • Primeri dobrih praks uporabe ovčje volne v Sloveniji in po svetu. 

Mala šola oblikovanja:

  • Osnovni pristopi k oblikovanju sodobnih izdelkov. 
  • Kulturna dediščina kot izhodišče za oblikovanje sodobnih izdelkov iz ovčje volne. 
  • Možnosti razvoja novih izdelkov z vključevanjem ovčje volne (npr. volna in interier).

Marketing in trženje: 

  • Priprava izdelka za trg – embalaža, grafična oprema. 
  • Koncept prodajnih zgodb za izdelke iz ovčje volne. 
  • Cenovna politika volnenih izdelkov.
  • Pristopi k trženju: podjetniški pristop in ljubiteljske dejavnosti izdelovanja izdelkov iz ovčje volne. 

Hvala vsem prisotnim za udeležbo in aktivno sodelovanje. Za dodatne informacije o projektu lahko kontaktirate Klavdija Kancler, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica (041 386 070 ali klavdija.kancler@go.kgzs.si)

Koordinator projekta WOOL: Klavdija Kancler, univ.dipl.inž.zoot.                                       


ponedeljek, 26. julij 2021

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe