Na vsebino
×

Trajnostna uporaba lokalne volne

Na razvojni agenciji ICRA že daljše časovno obdobje skozi različne projekte kot so LANATURA, Novi izzivi slovenske drobnice, Dobimo se na tržnici, WOOL in v okviru drugih aktivnosti na področju razvoja lokalne ponudbe spodbujamo uporabo ovčje volne za različne namene, tako v rokodelstvu kot kmetijstvu. Predvsem se nam zdi pomembno spodbujati uporabo volne na mestu, kjer le-ta nastane; torej neposredno v lokalnem okolju. Gre za postopno delo z različnimi ciljnimi skupinami, tako rejci drobnice, rokodelci, kmeti in drugimi potencialnimi uporabniki. 

Na Idrijskem in Cerkljanskem lahko preštejemo vsaj 2.300 ovac. V nedeljski oddaji Ljudje in zemlja je v okviru prispevka iz terena na Idrijskem in Cerkljanskem predstavljena uporaba ovčje volne v različne namene. Vedno večja je ponovna uporaba v vrtičkarstvu. Na območju skupina rokodelk obuja tudi različne tehnike obdelave volne v rokodelstvu kot so preja na sodobne kolovrate, tkanje, pletenje, suho in mokro filcanje. Izpod spretnih rok nastajajo tudi novi, tržno zanimivi izdelki. Preko aktualnega projekta LAS Naokoli uporabo in koristi manj kakovostne ovčje volne v vrtičkarstvu spoznavajo tudi osnovnošolci. 

Vabljeni k ogledu prispevkov v oddajah RTV Slovenija: 

torek, 06. april 2021
Trajnostna uporaba lokalne volne

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe